μεφλοκίνη

Η μεφλοκίνη μπορεί να προκαλέσει νευροψυχιατρικές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να επιμένουν μετά τη διακοπή της μεφλοκίνης. Η μεφλοκίνη δεν πρέπει να συνταγογραφείται για προφύλαξη σε ασθενείς με σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές. Κατά τη διάρκεια της προφυλακτικής χρήσης, εάν παρουσιαστούν ψυχιατρικά ή νευρολογικά συμπτώματα, το φάρμακο πρέπει να διακοπεί και να αντικατασταθεί ένα εναλλακτικό φάρμακο

Χρήσεις Για τη μεφλοκίνη

Θεραπευτική κατηγορία: Αντιελονοσιακό

Η μεφλοκίνη ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που είναι γνωστά ως ανθελονοσιακά φάρμακα. Λειτουργεί με την πρόληψη ή τη θεραπεία της ελονοσίας, μιας λοίμωξης από ερυθροκύτταρα που μεταδίδεται από το δάγκωμα ενός κουνούπι.

Η μετάδοση της ελονοσίας συμβαίνει σε μεγάλες περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, της Ισπανίας, της υποσαχάριας Αφρικής, της Ινδίας, της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Ωκεανίας. Οι πληροφορίες για την ελονοσία που αφορούν συγκεκριμένες χώρες μπορούν να ληφθούν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ή από την ιστοσελίδα του CDC στο http://www.cdc.gov/travel.

η μεφλοκίνη είναι διαθέσιμη μόνο με τη συνταγή του γιατρού σας.

Όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο, οι κίνδυνοι λήψης του φαρμάκου πρέπει να σταθμίζονται έναντι του καλού που θα κάνει. Αυτή είναι μια απόφαση που εσείς και ο γιατρός σας θα κάνετε. Για τη μεφλοκίνη, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ ασυνήθιστη ή αλλεργική αντίδραση στη μεφλοκίνη ή σε άλλα φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε άλλα είδη αλλεργιών, όπως για τρόφιμα, βαφές, συντηρητικά ή ζώα. Για τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ή τα συστατικά της συσκευασίας.

Οι κατάλληλες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν κατέδειξαν παιδιατρικά ειδικά προβλήματα που θα μπορούσαν να περιορίσουν τη χρησιμότητα της μεφλοκίνης στα παιδιά. Ωστόσο, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα δεν έχουν τεκμηριωθεί σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 μηνών.

Πριν χρησιμοποιήσετε τη μεφλοκίνη

Οι κατάλληλες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν κατέδειξαν γηριατρικά ειδικά προβλήματα που θα περιόριζαν τη χρησιμότητα της μεφλοκίνης στους ηλικιωμένους. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να έχουν καρδιακά προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία, γεγονός που μπορεί να απαιτεί προσοχή σε ασθενείς που λαμβάνουν μεφλοκίνη.

Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες στις γυναίκες για τον προσδιορισμό του κινδύνου για βρέφη κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ζυγίστε τα δυνητικά οφέλη από τους πιθανούς κινδύνους πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενώ θηλάζετε.

Παρόλο που ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου μαζί, σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο διαφορετικά φάρμακα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δόση ή μπορεί να χρειαστούν άλλες προφυλάξεις. Όταν παίρνετε mefloquine, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενημερώσετε τον επαγγελματία υγείας σας εάν παίρνετε κάποιο από τα φάρμακα που αναφέρονται παρακάτω. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Δεν συνιστάται η χρήση μεφλοκίνης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να μην σας θεραπεύσει με αυτό το φάρμακο ή να αλλάξει ορισμένα από τα άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Η χρήση μεφλοκίνης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα συνήθως δεν συνιστάται, αλλά μπορεί να απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Η χρήση μεφλοκίνης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο ορισμένων ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά η χρήση και των δύο φαρμάκων μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπεία για σας. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή κατά την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, εφόσον ενδέχεται να εμφανιστούν αλληλεπιδράσεις. Η χρήση αλκοόλ ή καπνού με ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις. Συζητήστε με το γιατρό σας τη χρήση του φαρμάκου σας με τρόφιμα, αλκοόλ ή καπνό.

Η παρουσία άλλων ιατρικών προβλημάτων ενδέχεται να επηρεάσει τη χρήση της μεφλοκίνης. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, ειδικά

Πάρτε mefloquine ακριβώς όπως καθοδηγείται από το γιατρό σας. Μην το παίρνετε περισσότερο, μην το παίρνετε πιο συχνά και μην το παίρνετε για περισσότερο χρόνο από ό, τι διέταξε ο γιατρός σας.

mefloquine έρχεται με έναν οδηγό φαρμάκων και μια κάρτα πορτοφόλι πληροφοριών. Διαβάστε και ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Η μεφλοκίνη λαμβάνεται καλύτερα με ένα γεμάτο γυαλί (8 ουγκιές) νερό και με τροφή, εκτός και αν ο γιατρός σας καθοδηγεί διαφορετικά.

Η μεφλοκίνη μπορεί να συνθλίβεται και να τοποθετείται σε νερό, γάλα ή χυμό για να είναι πιο εύκολη η λήψη.

Για τους ασθενείς που λαμβάνουν mefloquine για την πρόληψη των συμπτωμάτων της ελονοσίας

Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε μεφλοκίνη για τον πλήρη χρόνο θεραπείας, ακόμα και αν αισθάνεστε καλύτερα μετά τις πρώτες δόσεις. Η λοίμωξη μπορεί να μην εκκαθαριστεί εάν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το φάρμακο πολύ σύντομα.

Τα παιδιά μπορεί να εμετούν μετά τη λήψη μεφλοκίνης. Το παιδί σας μπορεί να εμετώσει κάποια δόση του φαρμάκου. Επικοινωνήστε με το γιατρό του παιδιού εάν εμφανιστεί εμετός. Ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να δώσετε στο παιδί σας περισσότερο φάρμακο.

Ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που επιτρέπεται μεταξύ των δόσεων και ο χρόνος που παίρνετε το φάρμακο εξαρτώνται από το εάν χρησιμοποιείτε μεφλοκίνη για την πρόληψη ή τη θεραπεία της ελονοσίας.

Η δόση της μεφλοκίνης θα είναι διαφορετική για διάφορους ασθενείς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες στην ετικέτα. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν μόνο τις μέσες δόσεις μεφλοκίνης. Εάν η δόση σας είναι διαφορετική, μην την αλλάξετε εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Η ποσότητα του φαρμάκου που παίρνετε εξαρτάται από την ισχύ του φαρμάκου. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που επιτρέπεται μεταξύ των δόσεων και ο χρόνος που παίρνετε το φάρμακο εξαρτώνται από το ιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείτε το φάρμακο.

Η σωστή χρήση της μεφλοκίνης

Εάν χάσετε μια δόση mefloquine, πάρτε το το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, αν είναι σχεδόν η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη χαμένη δόση και επιστρέψτε στο κανονικό σας πρόγραμμα δοσολογίας. Μην διπλασιάζετε τις δόσεις.

Αποθηκεύστε το φάρμακο σε κλειστό δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από τη θερμότητα, την υγρασία και το άμεσο φως. Κρατήστε από το πάγωμα.

Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

Μην κρατάτε παλιά φάρμακα ή φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Ρωτήστε τον επαγγελματία του τομέα υγειονομικής περίθαλψης πώς θα πρέπει να πετάξετε οποιοδήποτε φάρμακο δεν χρησιμοποιείτε.

Είναι σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγξει την πρόοδο του παιδιού σας μετά τη θεραπεία. Αυτό γίνεται για να βεβαιωθείτε ότι η λοίμωξη καθαρίζεται πλήρως και για να επιτρέψετε στον γιατρό σας να ελέγξει για τυχόν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις αίματος για να ελεγχθούν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Εάν τα συμπτώματα του παιδιού σας ή του παιδιού σας δεν βελτιωθούν μέσα σε λίγες ημέρες ή εάν επιδεινωθούν, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Μην πάρετε αλοφαντρίνη (Halfan®) ή κετοκοναζόλη (Nizoral®) με μεφλοκίνη ή εντός 15 εβδομάδων μετά την τελευταία δόση μεφλοκίνης. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πιο σοβαρά προβλήματα.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση μεφλοκίνης

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε αλλαγές στον καρδιακό σας ρυθμό. Μπορεί να αισθάνεστε ζάλη ή λιποθυμία, ή μπορεί να έχετε γρήγορο, χτύπημα ή ανομοιόμορφο καρδιακό παλμό. Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας γνωρίζει αν εσείς ή οποιοσδήποτε στην οικογένειά σας είχε ποτέ πρόβλημα καρδιακού ρυθμού, όπως η παράταση του διαστήματος QT.

Ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας εάν αισθανθείτε άγχος, σύγχυση, κατάθλιψη, ανήσυχος ή έχοντας ασυνήθιστες σκέψεις ή συμπεριφορά μετά τη χρήση μεφλοκίνης.

Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας εάν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα μετά τη λήψη μεφλοκίνης: ζάλη, αίσθηση συνεχούς κίνησης του εαυτού ή του περιβάλλοντος, κρίσεις ή προβλήματα στον ύπνο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνεχιστούν για μήνες ή χρόνια μετά τη διακοπή της θεραπείας με mefloquine.

Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας εάν έχετε εσείς ή το παιδί σας συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη (όπως ρίγη, πυρετός, πονοκέφαλος ή μυϊκοί πόνοι) και πάλι μετά από τη θεραπεία με mefloquine.

Χρησιμοποιήστε χάπια ελέγχου των γεννήσεων ενώ παίρνετε μεφλοκίνη και για 3 μήνες μετά τη διακοπή της. Εάν πιστεύετε ότι έχετε μείνει έγκυος κατά τη διάρκεια της χρήσης μεφλοκίνης, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας.

η μεφλοκίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν έχετε εσείς ή το παιδί σας ένα εξάνθημα, κνησμό, κνίδωση, βραχνάδα, δυσκολία στην αναπνοή, δυσκολία στην κατάποση ή οίδημα των χεριών, του προσώπου ή του στόματος ενώ χρησιμοποιείτε μεφλοκίνη.

Η μεφλοκίνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ζάλη ή ζάλη, απώλεια ισορροπίας ή ψευδαισθήσεις (βλέποντας, ακούγοντας ή αισθάνεστε πράγματα που δεν υπάρχουν). Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς αντιδράτε στη mefloquine πριν οδηγήσετε, χρησιμοποιήσετε μηχανές ή κάνετε οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι επικίνδυνο αν είστε ζάλη ή δεν είστε σε εγρήγορση ή είστε σε θέση να δείτε καλά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα των οποίων οι θέσεις εργασίας απαιτούν καλό συντονισμό. Εάν αυτές οι αντιδράσεις είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μεφλοκίνη Παρενέργειες

μεφλοκίνη

Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας εάν εμφανιστεί θολή όραση, δυσκολία στην ανάγνωση ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στην όραση κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει τα μάτια σας να ελεγχθούν από έναν οφθαλμίατρο (οφθαλμίατρο).

Ενώ λαμβάνετε θεραπεία με mefloquine, μην κάνετε εμβολιασμούς χωρίς την έγκριση του γιατρού σας. Τα ζωντανά εμβόλια ιών πρέπει να ολοκληρωθούν 3 ημέρες πριν από την πρώτη δόση μεφλοκίνης.

Η ελονοσία εξαπλώνεται από τα δαγκώματα ορισμένων ειδών μολυσμένων θηλυκών κουνούπια. Εάν ζείτε ή θα ταξιδέψετε σε μια περιοχή όπου υπάρχει πιθανότητα να πάρει ελονοσία, τα ακόλουθα μέτρα καταπολέμησης των κουνουπιών θα βοηθήσουν στην πρόληψη της μόλυνσης

Μην πάρετε άλλα φάρμακα εκτός εάν έχουν συζητηθεί με το γιατρό σας. Αυτό περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα (εξωχρηματιστηριακά] φάρμακα και συμπληρώματα βοτάνων ή βιταμινών.

Μαζί με τα απαραίτητα αποτελέσματά του, ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Παρόλο που δεν μπορεί να συμβούν όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν συμβεί κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει για τρόπους πρόληψης ή μείωσης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίσει ή είναι ενοχλητική ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτές

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται δεν μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς. Εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη επίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Διαθεσιμότητα μόνο Rx

Κατηγορία Β εγκυμοσύνης Δεν υπάρχει αποδεδειγμένος κίνδυνος για τον άνθρωπο

Σχέδιο CSA N Δεν είναι ελεγχόμενο φάρμακο

Ιστορικό έγκρισης Ημερολόγιο φαρμάκων στο FDA

Πρόληψη ελονοσίας δοξυκυκλίνη, πλακενίλη, υδροξυχλωροκίνη, βιβραμυκίνη, μαλρανόνη, ατοβακουόνη / προγουανίλη, Doryx, primaquine, Daraprim, Μονοξάκη, πυριμεθαμίνη

Η ελονοσία ντοξυκυκλίνη, κλινδαμυκίνη, πλακενίλη, υδροξυχλωροκίνη, κλεοκίνη, κινίνη, νιμπραμυκίνη, κινιδίνη, μαλαρόνη, ατοβακουόνη