αρσενική ασθένεια υπογοναδισμού

Ο υπογοναδισμός του άνδρα είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν παράγει αρκετή τεστοστερόνη – την ορμόνη που παίζει βασικό ρόλο στην αρρενωπό ανάπτυξη και ανάπτυξη κατά την εφηβεία – ή έχει μειωμένη ικανότητα παραγωγής σπέρματος ή και των δύο.

Μπορεί να γεννηθείτε με ανδρικό υπογοναδισμό, ή μπορεί να αναπτυχθεί αργότερα στη ζωή από τραυματισμό ή λοίμωξη. Τα αποτελέσματα – και τι μπορείτε να κάνετε γι ‘αυτά – εξαρτώνται από την αιτία και σε ποιο σημείο της ζωής σας συμβαίνει ανδρικό υπογοναδισμό. Μερικοί τύποι αρσενικού υπογοναδισμού μπορούν να αντιμετωπιστούν με θεραπεία αντικατάστασης τεστοστερόνης.

Συμπτώματα

Ο υπογοναδισμός μπορεί να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης, πριν την εφηβεία ή κατά την ενηλικίωση. Τα σημεία και τα συμπτώματα εξαρτώνται από το πότε αναπτύσσεται η κατάσταση.

Γυναικεία γεννητικά όργανα; Διφορούμενα γεννητικά όργανα – γεννητικά όργανα που δεν είναι ούτε σαφώς αρσενικά ούτε σαφώς θηλυκά. Υποανάπτυκτα αρσενικά γεννητικά όργανα

Εάν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή τεστοστερόνη κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η εξασθένηση της ανάπτυξης των εξωτερικών οργάνων του φύλου. Ανάλογα με το πότε αναπτύσσεται ο υπογοναδισμός και πόση τεστοστερόνη υπάρχει, ένα παιδί που είναι γενετικά αρσενικό μπορεί να γεννηθεί με

Ο υπογοναδισμός του άνδρα μπορεί να καθυστερήσει την εφηβεία ή να προκαλέσει ατελή ή έλλειψη φυσιολογικής ανάπτυξης. Μπορεί να προκαλέσει

Στα ενήλικα αρσενικά, ο υπογοναδισμός μπορεί να μεταβάλει ορισμένα φυσικά χαρακτηριστικά του αρσενικού και να μειώσει την κανονική αναπαραγωγική λειτουργία. Ενδείξεις και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν

Μειωμένη ανάπτυξη μυϊκής μάζας. Έλλειψη εμβάθυνσης της φωνής. Διαταραγμένη ανάπτυξη των τριχών του σώματος. Μειωμένη ανάπτυξη πέους και όρχεων. Υπερβολική ανάπτυξη των χεριών και των ποδιών σε σχέση με τον κορμό του σώματος. Ανάπτυξη του ιστού του μαστού (γυναικομαστία)

Ο υπογοναδισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει διανοητικές και συναισθηματικές αλλαγές. Καθώς μειώνεται η τεστοστερόνη, μερικοί άνδρες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν

Στυτική δυσλειτουργία. Αγονία; Μείωση της γενειάδας και της τριχοφυΐας του σώματος. Μείωση της μυϊκής μάζας. Ανάπτυξη του ιστού του μαστού (γυναικομαστία); Απώλεια οστικής μάζας (οστεοπόρωση)

Αιτίες

Επισκεφθείτε γιατρό εάν έχετε συμπτώματα ανδρικού υπογοναδισμού. Η καθιέρωση της αιτίας του υπογοναδισμού είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την επίτευξη της κατάλληλης θεραπείας.

Το αρσενικό αναπαραγωγικό σύστημα κάνει, αποθηκεύει και μετακινεί σπέρμα. Οι όρχεις παράγουν σπέρμα. Το υγρό από τα σπερματοζωάρια και τον προστάτη αδένα συνδυάζεται με το σπέρμα για να κάνει το σπέρμα. Το πέος εκσπερματεί το σπέρμα κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ο αρσενικός υπογοναδισμός σημαίνει ότι οι όρχεις δεν παράγουν αρκετή ανδρική σεξουαλική ορμόνη τεστοστερόνη. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι υπογοναδισμού

Οποιοσδήποτε τύπος υπογοναδισμού μπορεί να προκληθεί από ένα κληρονομικό (συγγενές) χαρακτηριστικό ή κάτι που συμβαίνει αργότερα στη ζωή (που έχει αποκτηθεί), όπως ένας τραυματισμός ή μια λοίμωξη. Κατά καιρούς, πρωτογενής και δευτερογενής υπογοναδισμός μπορεί να συμβεί μαζί.

Συνήθεις αιτίες του πρωτογενούς υπογοναδισμού περιλαμβάνουν

Παράγοντες κινδύνου

Σε δευτερογενή υπογοναδισμό, οι όρχεις είναι φυσιολογικοί αλλά λειτουργούν εσφαλμένα εξαιτίας ενός προβλήματος με την υπόφυση ή τον υποθάλαμο. Ορισμένες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν δευτερογενή υπογοναδισμό, συμπεριλαμβανομένων

Κούραση; Μειωμένη κίνηση σεξ? Δυσκολία συγκέντρωσης? Εξάψεις

Επιπλοκές

Ταυτόχρονη ασθένεια. Το αναπαραγωγικό σύστημα μπορεί προσωρινά να τερματιστεί λόγω του φυσικού στρες μιας ασθένειας ή χειρουργικής επέμβασης, καθώς και κατά τη διάρκεια σημαντικού συναισθηματικού στρες. Αυτό είναι αποτέλεσμα μειωμένων σημάτων από τον υποθάλαμο και συνήθως επιλύεται με επιτυχή θεραπεία της υποκείμενης κατάστασης.

Πρωταρχικός. Αυτός ο τύπος υπογοναδισμού – επίσης γνωστός ως πρωτογενής αποτυχία των όρχεων – προέρχεται από ένα πρόβλημα στους όρχεις. Δευτερεύων. Αυτός ο τύπος υπογοναδισμού δείχνει ένα πρόβλημα στον υποθάλαμο ή στην υπόφυση – μέρη του εγκεφάλου που σηματοδοτούν τους όρχεις να παράγουν τεστοστερόνη. Ο υποθάλαμος παράγει ορμόνη απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης, η οποία σηματοδοτεί την υπόφυση για την παραγωγή ορμόνης διέγερσης ωοθυλακίων (FSH) και ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH). Η ωχρινοτρόπος ορμόνη σηματοδοτεί έπειτα τους όρχεις να παράγουν τεστοστερόνη.

Ο ρυθμός με τον οποίο μειώνεται η τεστοστερόνη ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ανδρών. Το 30% των ανδρών άνω των 75 ετών έχει ένα επίπεδο τεστοστερόνης που είναι κάτω από το φυσιολογικό εύρος της τεστοστερόνης στους νέους άνδρες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Κλινικών Ενδοκρινολόγων. Η ανάγκη για θεραπεία είναι θέμα συζήτησης.

Σύνδρομο Klinefelter. Αυτή η κατάσταση προκύπτει από μια συγγενή ανωμαλία των ερωτικών χρωμοσωμάτων, Χ και Υ. Ένα αρσενικό έχει κανονικά ένα Χ και ένα Υ χρωμόσωμα. Στο σύνδρομο Klinefelter, δύο ή περισσότερα χρωμοσώματα Χ υπάρχουν εκτός από ένα χρωμόσωμα Υ. Το χρωμόσωμα Υ περιέχει το γενετικό υλικό που καθορίζει το φύλο ενός παιδιού και τη σχετική ανάπτυξη. Το επιπλέον χρωμόσωμα Χ που εμφανίζεται στο σύνδρομο Klinefelter προκαλεί ανώμαλη ανάπτυξη των όρχεων, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε υποπροϊόν της τεστοστερόνης. Ασυνείδητοι όρχεις. Πριν από τη γέννηση, οι όρχεις αναπτύσσονται μέσα στην κοιλιά και συνήθως μετακινούνται προς τα κάτω στο μόνιμο μέρος τους στο όσχεο. Μερικές φορές ο ένας ή και οι δύο όρχεις μπορεί να μην καταρρεύσουν κατά τη γέννηση. Αυτή η κατάσταση συχνά διορθώνεται μέσα στα πρώτα χρόνια της ζωής χωρίς θεραπεία. Εάν δεν διορθωθεί στην πρώιμη παιδική ηλικία, μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία των όρχεων και μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης. Παρωτίτιδα ορχίτιδα. Εάν μια λοίμωξη παρωτίτιδας που περιλαμβάνει τους όρχεις εκτός από τους σιελογόνους αδένες (παρωτίτιδα ορχίτιδα) εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή της ενηλικίωσης, μπορεί να προκύψει μακροχρόνια βλάβη των όρχεων. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την κανονική λειτουργία των όρχεων και την παραγωγή τεστοστερόνης. Αιμοχρωμάτωση. Πολύ σίδηρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια όρχεων ή δυσλειτουργία της υπόφυσης που επηρεάζει την παραγωγή τεστοστερόνης. Τραυματισμός στους όρχεις. Επειδή βρίσκονται έξω από την κοιλιά, οι όρχεις είναι επιρρεπείς σε τραυματισμό. Η βλάβη στους κανονικά αναπτυγμένους όρχεις μπορεί να προκαλέσει υπογοναδισμό. Η βλάβη σε έναν όρχι δεν μπορεί να επηρεάσει την ολική παραγωγή τεστοστερόνης. Θεραπεία καρκίνου. Η χημειοθεραπεία ή η ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή τεστοστερόνης και σπερματοζωαρίων. Τα αποτελέσματα και των δύο θεραπειών είναι συχνά προσωρινά, αλλά μπορεί να εμφανιστεί μόνιμη στειρότητα. Αν και πολλοί άνδρες ανακτούν τη γονιμότητά τους μέσα σε λίγους μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας, η διατήρηση του σπέρματος πριν αρχίσει η θεραπεία του καρκίνου είναι μια επιλογή που πολλοί άνδρες θεωρούν.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Η υπόφυση και ο υποθάλαμος βρίσκονται στον εγκέφαλο και στην παραγωγή ορμονών ελέγχου.

Οι παράγοντες κινδύνου για τον υπογοναδισμό περιλαμβάνουν

Σύνδρομο Kallmann. Η μη φυσιολογική ανάπτυξη του υποθάλαμου – η περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την έκκριση των ορμονών της υπόφυσης – μπορεί να προκαλέσει υπογοναδισμό. Αυτή η ανωμαλία σχετίζεται επίσης με εξασθενημένη ανάπτυξη της ικανότητας οσμής (άνοση) και ερυθρό-πράσινο χρώμα τύφλωση .; Διαταραχές της υπόφυσης. Μια ανωμαλία στην υπόφυση μπορεί να μειώσει την απελευθέρωση ορμονών από την υπόφυση στους όρχεις, επηρεάζοντας την κανονική παραγωγή τεστοστερόνης. Ένας όγκος της υπόφυσης ή άλλος τύπος εγκεφαλικού όγκου που βρίσκεται κοντά στον αδένα της υπόφυσης μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια τεστοστερόνης ή άλλων ορμονών. Επίσης, η θεραπεία για έναν όγκο στον εγκέφαλο, όπως χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία, μπορεί να βλάψει την λειτουργία της υπόφυσης και να προκαλέσει υπογοναδισμό. Φλεγμονώδης νόσος. Ορισμένες φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως η σαρκοείδωση, η ιστιοκυττάρωση και η φυματίωση, αφορούν τον υποθάλαμο και την υπόφυση και μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή τεστοστερόνης προκαλώντας υπογοναδισμό. HIV / AIDS. Το HIV / AIDS μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης επηρεάζοντας τον υποθάλαμο, την υπόφυση και τους όρχεις. Φάρμακα. Η χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως τα φάρμακα για τα οπιούχα πόνου και μερικές ορμόνες, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή τεστοστερόνης. Ευσαρκία. Η ύπαρξη σημαντικά υπέρβαρου σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να συνδέεται με υπογοναδισμό. Κανονική γήρανση. Οι ηλικιωμένοι άντρες γενικά έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους νεότερους άνδρες. Με την ηλικία των ανδρών, υπάρχει μια αργή και συνεχής μείωση στην παραγωγή τεστοστερόνης. Ταυτόχρονη ασθένεια. Το αναπαραγωγικό σύστημα μπορεί προσωρινά να τερματιστεί λόγω του φυσικού στρες μιας ασθένειας ή χειρουργικής επέμβασης, καθώς και κατά τη διάρκεια σημαντικού συναισθηματικού στρες. Αυτό είναι αποτέλεσμα μειωμένων σημάτων από τον υποθάλαμο και συνήθως επιλύεται με επιτυχή θεραπεία της υποκείμενης κατάστασης. Ο ρυθμός με τον οποίο μειώνεται η τεστοστερόνη ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ανδρών. Το 30% των ανδρών άνω των 75 ετών έχει ένα επίπεδο τεστοστερόνης που είναι κάτω από το φυσιολογικό εύρος της τεστοστερόνης στους νέους άνδρες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Κλινικών Ενδοκρινολόγων. Η ανάγκη για θεραπεία είναι θέμα συζήτησης.

Ο υπογοναδισμός μπορεί να κληρονομείται. Εάν κάποιος από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου βρίσκεται στο οικογενειακό ιστορικό της υγείας σας, ενημερώστε το γιατρό σας.

Σύνδρομο Kallmann. Ασυνείδητοι όρχεις ως βρέφος. Παρωτίτιδα λοίμωξη που επηρεάζουν τους όρχεις σας? Βλάβη στους όρχεις σας. Όγκοι των όρχεων ή της υπόφυσης. HIV / AIDS. Σύνδρομο Klinefelter; Αιμοχρωμάτωση; Προηγούμενη χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, Ανεπεξέργαστη άπνοια ύπνου

Οι επιπλοκές του μη υποβληθέντος υπογοναδισμού διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία που αναπτύσσεται για πρώτη φορά – κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη, την εφηβεία ή την ενηλικίωση.

Ένα μωρό μπορεί να γεννηθεί με

Διφορούμενα γεννητικά όργανα. Μη φυσιολογικά γεννητικά όργανα

Δοκιμές και διάγνωση

Η ανάπτυξη του Pubertal μπορεί να καθυστερήσει ή να είναι ατελής, με αποτέλεσμα

Μειωμένη ή έλλειψη μαλλιών και τρίχας σώματος. Διαταραχές του πέους και της αύξησης των όρχεων. Αδιάκριτη ανάπτυξη, συνήθως αυξημένο μήκος, των όπλων και των ποδιών σε σύγκριση με τον κορμό. Αυξημένα αρσενικά στήθη (γυναικομαστία)

Επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν

Παρόλο που είναι πιθανό να ξεκινήσετε βλέποντας τον οικογενειακό σας γιατρό ή γενικό ιατρό, ίσως χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν γιατρό που ειδικεύεται στους αδένες που παράγουν ορμόνες (ενδοκρινολόγος). Εάν ο γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας σας υποπτεύεται ότι έχετε υπογόνιμο άνδρα, αυτός ή αυτή μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ενδοκρινολόγο. Ή μπορείτε να ζητήσετε παραπομπή.

Θεραπείες και φάρμακα

Οι παρακάτω πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας και να καταλάβετε τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Η προετοιμασία μιας λίστας ερωτήσεων για το γιατρό σας θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Για τους άνδρες υπογοναδισμό, μερικές βασικές ερωτήσεις για να ζητήσετε από το γιατρό σας να συμπεριλάβετε

Αγονία; Στυτική δυσλειτουργία. Μειωμένη κίνηση σεξ? Κούραση; Μυϊκή απώλεια ή αδυναμία. Αυξημένα αρσενικά στήθη (γυναικομαστία). Μειωμένη ανάπτυξη γενειάδας και τρίχας σώματος. Οστεοπόρωση

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Μη διστάσετε να ρωτήσετε άλλες ερωτήσεις που έχετε.

Παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να ζητήσει ο γιατρός σας, συμπεριλάβετε

Ο γιατρός σας θα κάνει μια φυσική εξέταση κατά την οποία θα παρατηρήσει αν η σεξουαλική σας ανάπτυξη, όπως η ηβική τρίχα, η μυϊκή μάζα και το μέγεθος των όρχεων σας, είναι συνεπής με την ηλικία σας. Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει το επίπεδο της τεστοστερόνης στο αίμα σας εάν έχετε κάποιο από τα σημεία ή τα συμπτώματα υπογοναδισμού.

Η έγκαιρη ανίχνευση στα αγόρια μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων από την καθυστερημένη εφηβεία. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία στους άντρες προσφέρει καλύτερη προστασία από την οστεοπόρωση και άλλες σχετικές καταστάσεις.

Οι γιατροί βασίζουν μια διάγνωση υπογοναδισμού σε συμπτώματα και αποτελέσματα εξετάσεων αίματος που μετράνε τα επίπεδα τεστοστερόνης. Επειδή τα επίπεδα τεστοστερόνης ποικίλλουν και είναι γενικά τα υψηλότερα το πρωί, οι εξετάσεις αίματος συνήθως γίνονται στις αρχές της ημέρας, κοντά στις 8 π.μ.

Εάν οι δοκιμές επιβεβαιώνουν ότι έχετε χαμηλή τεστοστερόνη, οι περαιτέρω δοκιμές μπορούν να καθορίσουν αν η αιτία των όρχεων ή η ανωμαλία της υπόφυσης είναι η αιτία. Με βάση συγκεκριμένα σημεία και συμπτώματα, πρόσθετες μελέτες μπορούν να εντοπίσουν την αιτία. Αυτές οι μελέτες μπορεί να περιλαμβάνουν

Η δοκιμή τεστοστερόνης παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του υπογοναδισμού. Αυτό βοηθάει το γιατρό σας να καθορίσει τη σωστή δοσολογία του φαρμάκου, τόσο αρχικά όσο και με την πάροδο του χρόνου.

Η θεραπεία για τον ανδρικό υπογοναδισμό εξαρτάται από την αιτία και αν ανησυχείτε για τη γονιμότητα.

Αντικατάσταση ορμονών. Για τον υπογοναδισμό που προκαλείται από την αποτυχία των όρχεων, οι γιατροί χρησιμοποιούν αντικατάσταση αρσενικών ορμονών (θεραπεία αντικατάστασης τεστοστερόνης ή TRT). Το TRT μπορεί να αποκαταστήσει τη σεξουαλική λειτουργία και τη μυϊκή δύναμη και να αποτρέψει την απώλεια οστών Επιπλέον, οι άνδρες που λαμβάνουν TRT εμφανίζουν συχνά αύξηση της ενέργειας, της σεξουαλικής κίνησης και της αίσθησης ευημερίας.

Εάν ένα πρόβλημα της υπόφυσης είναι η αιτία, οι ορμόνες της υπόφυσης μπορεί να διεγείρουν την παραγωγή σπέρματος και να αποκαταστήσουν τη γονιμότητα. Η θεραπεία αντικατάστασης τεστοστερόνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν η γονιμότητα δεν αποτελεί πρόβλημα. Ένας όγκος της υπόφυσης μπορεί να απαιτεί χειρουργική αφαίρεση, φαρμακευτική αγωγή, ακτινοβολία ή αντικατάσταση άλλων ορμονών.

Στα αγόρια, η θεραπεία αντικατάστασης τεστοστερόνης (TRT) μπορεί να διεγείρει την εφηβεία και την ανάπτυξη δευτερογενών χαρακτηριστικών φύλου, όπως η αυξημένη μυϊκή μάζα, η γενειάδα και η ηβική ανάπτυξη των τριχών και η ανάπτυξη του πέους. Οι ορμόνες της υπόφυσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της ανάπτυξης των όρχεων. Μια αρχική χαμηλή δόση τεστοστερόνης με σταδιακές αυξήσεις μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή δυσμενών επιδράσεων και να μιμηθεί περισσότερο τη βραδεία αύξηση της τεστοστερόνης που εμφανίζεται κατά την εφηβεία.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι χορήγησης τεστοστερόνης. Η επιλογή μιας συγκεκριμένης θεραπείας εξαρτάται από την προτίμησή σας για ένα συγκεκριμένο σύστημα χορήγησης, τις παρενέργειες και το κόστος. Οι μέθοδοι περιλαμβάνουν

Ενεση. Οι ενέσεις τεστοστερόνης είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές. Οι ενέσεις δίνονται σε ένα μυ. Τα συμπτώματά σας μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ των δόσεων ανάλογα με τη συχνότητα των ενέσεων.

Εσείς ή ένα μέλος της οικογένειας μπορείτε να μάθετε να χορηγείτε ενέσεις TRT στο σπίτι. Αν δεν αισθάνεστε άνετα να κάνετε εγχύσεις, μια νοσοκόμα ή γιατρός μπορεί να δώσει τις ενέσεις.

Σημειώστε τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, ακόμα κι αν φαίνονται άσχετα με τον λόγο που έχετε προγραμματίσει το ραντεβού. Καταγράψτε τις βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών πιέσεων, των πρόσφατων αλλαγών στη ζωή και του ιστορικού παιδικών ασθενειών ή χειρουργείων. Κάντε μια λίστα όλων των φαρμάκων, καθώς και οποιεσδήποτε βιταμίνες ή συμπληρώματα, που παίρνετε. Γράψτε μια λίστα με ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Η Undecanoate τεστοστερόνης (Aveed), μια ένεση που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, εγχέεται λιγότερο συχνά αλλά πρέπει να χορηγείται από πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες.

Γέλη. Υπάρχουν πολλά παρασκευάσματα γέλης διαθέσιμα με διαφορετικούς τρόπους εφαρμογής τους. Ανάλογα με το εμπορικό σήμα, τρίβετε το τζελ τεστοστερόνης στο δέρμα σας στο άνω μέρος του βραχίονα ή τον ώμο (AndroGel, Testim), εφαρμόστε με ένα εφαρμοστή κάτω από κάθε μασχάλη (Axiron) ή αντλία στον εσωτερικό μηρό σας (Fortesta).

Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων μου; Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματά μου; Τι είδους δοκιμές χρειάζομαι; Οι εξετάσεις αυτές απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία; Είναι η κατάστασή μου πιθανή προσωρινή ή χρόνια; Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες; Ποιες είναι οι παρενέργειες κάθε θεραπείας; Ποια θεραπεία θεωρείτε ότι θα ήταν καλύτερη για μένα ;; Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την προσέγγιση που προτείνετε; Έχω και αυτές τις άλλες συνθήκες υγείας. Πώς μπορώ να τα διαχειριστώ καλύτερα; Υπάρχουν περιορισμοί που πρέπει να ακολουθήσω ;; Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι με μένα; Τι ιστοσελίδες συστήνετε;

Καθώς το gel στεγνώνει, το σώμα σας απορροφά τεστοστερόνη μέσα από το δέρμα σας. Η εφαρμογή γέλης της θεραπείας αντικατάστασης τεστοστερόνης φαίνεται ότι προκαλεί λιγότερες δερματικές αντιδράσεις από ό, τι τα έμπλαστρα. Μην ντους ή μπάνιο για αρκετές ώρες μετά από μια εφαρμογή πηκτής, για να βεβαιωθείτε ότι απορροφάται.

Μία πιθανή παρενέργεια της γέλης είναι η δυνατότητα μεταφοράς του φαρμάκου σε άλλο άτομο. Αποφύγετε την επαφή με το δέρμα έως ότου η γέλη στεγνώσει τελείως ή καλύψετε την περιοχή μετά από μια εφαρμογή.

Η λήψη τεστοστερόνης από του στόματος δεν συνιστάται για μακροχρόνια αντικατάσταση ορμονών επειδή μπορεί να προκαλέσει ηπατικά προβλήματα.

Λάβετε υπόψη ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη συνεπάγεται διάφορους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής της άπνοιας στον ύπνο, την τόνωση της μη καρκινικής ανάπτυξης του προστάτη, τη διεύρυνση των μαστών, τον περιορισμό της παραγωγής σπέρματος, την τόνωση της ανάπτυξης του υπάρχοντος καρκίνου του προστάτη και των θρόμβων αίματος που σχηματίζονται στις φλέβες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν επίσης ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Μειώστε το άγχος. Συζητήστε με το γιατρό σας για το πώς μπορείτε να μειώσετε το άγχος και το στρες που συνοδεύουν συχνά αυτές τις παθήσεις. Πολλοί άντρες επωφελούνται από ψυχολογική ή οικογενειακή συμβουλευτική.

Πότε άρχισες να βιώνεις συμπτώματα; Έχετε τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά; Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας; Τι, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματά σας; Τι, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματά σας; Πότε άρχισες την εφηβεία; Μήπως φαίνεται να είναι νωρίτερα ή αργότερα από τους συναδέλφους σας; Είχατε προβλήματα ανάπτυξης ως παιδί ή έφηβος; Έχετε βιώσει οποιοδήποτε τραύμα των όρχεων; Τι γίνεται με το τραύμα της κεφαλής; Είχατε τη παρωτίτιδα ως παιδί ή έφηβος; Θυμάσαι αν αισθάνεσαι πόνο στους όρχεις σου ενώ είχες την παρωτίτιδα; Είχατε ακορμήσει τους όρχεις ως μωρό; Είχατε χειρουργική επέμβαση για την κήλη της βουβωνικής χώρας ή για τη χειρουργική των γεννητικών οργάνων ως παιδί;

Οι ομάδες υποστήριξης μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με υπογοναδισμό και συναφείς καταστάσεις να αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις και προκλήσεις. Βοηθώντας την οικογένειά σας να κατανοήσει τη διάγνωση του υπογοναδισμού είναι επίσης σημαντική.

),

Δοκιμές ορμονών. Ανάλυση σπέρματος. Η απεικόνιση της υπόφυσης. Γενετικές μελέτες. Βιοψία όρχεων

Αντικατάσταση ορμονών. Για τον υπογοναδισμό που προκαλείται από την αποτυχία των όρχεων, οι γιατροί χρησιμοποιούν αντικατάσταση αρσενικών ορμονών (θεραπεία αντικατάστασης τεστοστερόνης ή TRT). Το TRT μπορεί να αποκαταστήσει τη σεξουαλική λειτουργία και τη μυϊκή δύναμη και να αποτρέψει την οστική απώλεια Επιπλέον, οι άνδρες που λαμβάνουν TRT εμφανίζουν συχνά αύξηση της ενέργειας, της σεξουαλικής κίνησης και της αίσθησης της ευημερίας. Εάν ένα πρόβλημα της υπόφυσης είναι η αιτία, οι ορμόνες της υπόφυσης μπορεί να διεγείρουν την παραγωγή σπέρματος και να αποκαταστήσουν τη γονιμότητα. Η θεραπεία αντικατάστασης τεστοστερόνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν η γονιμότητα δεν αποτελεί πρόβλημα. Ένας όγκος της υπόφυσης μπορεί να απαιτεί χειρουργική αφαίρεση, φαρμακευτική αγωγή, ακτινοβολία ή αντικατάσταση άλλων ορμονών. Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Παρόλο που συχνά δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την αποκατάσταση της γονιμότητας σε έναν άνθρωπο με πρωτογενή υπογοναδισμό, η τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να είναι χρήσιμη. Αυτή η τεχνολογία καλύπτει μια ποικιλία τεχνικών που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τα ζευγάρια που έχουν αποτύχει στην επίτευξη της σύλληψης.

Ενεση. Οι ενέσεις τεστοστερόνης είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές. Οι ενέσεις δίνονται σε ένα μυ. Τα συμπτώματά σας ενδέχεται να κυμαίνονται μεταξύ των δόσεων ανάλογα με τη συχνότητα των ενέσεων. Εσείς ή ένα μέλος της οικογένειας μπορείτε να μάθετε να χορηγείτε ενέσεις TRT στο σπίτι. Εάν είστε ανήσυχοι να κάνετε εγχύσεις, μια νοσοκόμα ή γιατρός μπορεί να δώσει τις ενέσεις. Η ενδεκανοϊκή τεστοστερόνη (Aveed), μια ένεση που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, χορηγείται με λιγότερη συχνότητα αλλά πρέπει να χορηγείται από πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και μπορεί να έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Κηλίδα. Ένα επίθεμα που περιέχει τεστοστερόνη (Androderm) εφαρμόζεται κάθε βράδυ στην πλάτη, στην κοιλιά, στο άνω χέρι ή στο μηρό. Η θέση της εφαρμογής περιστρέφεται για να διατηρηθούν διαστήματα επτά ημερών μεταξύ των εφαρμογών στην ίδια θέση, για να μειωθούν οι δερματικές αντιδράσεις. Γέλη. Υπάρχουν πολλά παρασκευάσματα γέλης διαθέσιμα με διαφορετικούς τρόπους εφαρμογής τους. Ανάλογα με τη μάρκα, είτε τρίβετε το τζελ τεστοστερόνης στο δέρμα σας στο άνω χέρι ή στον ώμο (AndroGel, Testim), εφαρμόζετε με ένα εφαρμοστή κάτω από κάθε μασχάλη (Axiron) ή αντλία στον εσωτερικό μηρό σας (Fortesta). Καθώς το gel στεγνώνει, το σώμα σας απορροφά τεστοστερόνη μέσα από το δέρμα σας. Η εφαρμογή γέλης της θεραπείας αντικατάστασης τεστοστερόνης φαίνεται ότι προκαλεί λιγότερες δερματικές αντιδράσεις από ό, τι τα έμπλαστρα. Μην ντους ή μπάνιο για αρκετές ώρες μετά από μια εφαρμογή πηκτής, για να βεβαιωθείτε ότι απορροφάται. Μία πιθανή παρενέργεια της γέλης είναι η δυνατότητα μεταφοράς του φαρμάκου σε άλλο άτομο. Αποφύγετε την επαφή του δέρματος με το δέρμα έως ότου η γέλη στεγνώσει τελείως ή καλύπτει την περιοχή μετά από μια εφαρμογή. Γόνατο και μάγουλο (στοματική κοιλότητα). Μια μικρή ουσία που μοιάζει με στόκο, η αντικατάσταση τεστοστερόνης από κόμμι και μάγουλο (Striant) παρέχει τεστοστερόνη μέσω της φυσικής κατάθλιψης πάνω από τα κορυφαία δόντια, όπου το κόμμι σας συναντά το άνω χείλος (στοματική κοιλότητα). Αυτό το προϊόν κολλάει γρήγορα στη γόμα σας και επιτρέπει στην τεστοστερόνη να απορροφάται στο αίμα σας. Εμφυτεύσιμα σφαιρίδια. Τα σφαιρίδια που περιέχουν τεστοστερόνη (Testopel) εμφυτεύονται χειρουργικά κάτω από το δέρμα και πρέπει να τοποθετούνται κάθε τρεις έως έξι μήνες.

Αποτρέψτε την οστεοπόρωση. Εάν εμφανιστεί υπογοναδισμός κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσης, κάνετε τον τρόπο ζωής και τις διαιτητικές αλλαγές για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η τακτική άσκηση και επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D για τη διατήρηση της αντοχής των οστών είναι σημαντικές για τη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης. Το Ινστιτούτο Ιατρικής συστήνει 1000 mg ασβεστίου και 600 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D ημερησίως για άνδρες ηλικίας 19 έως 70 ετών. Η σύσταση αυτή αυξάνεται σε 1.200 mg ασβεστίου και 800 IU βιταμίνης D ημερησίως για άνδρες ηλικίας 71 ετών και άνω. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις διατροφικές οδηγίες που είναι κατάλληλες για σας. Μάθετε για τη στυτική δυσλειτουργία ή τη στειρότητα. Οι συνθήκες που προκαλούνται από τον υπογοναδισμό μπορούν να προκαλέσουν ψυχολογικά προβλήματα και προβλήματα σχέσεων. Μάθετε τι να περιμένετε από αυτές τις συνθήκες και τι πρέπει να κάνετε αν προκύψουν νέα ή δυσάρεστα συναισθήματα ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας. Μειώστε το άγχος. Συζητήστε με το γιατρό σας για το πώς μπορείτε να μειώσετε το άγχος και το στρες που συνοδεύουν συχνά αυτές τις παθήσεις. Πολλοί άνδρες επωφελούνται από ψυχολογική ή οικογενειακή συμβουλευτική. Οι ομάδες υποστήριξης μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με υπογοναδισμό και συναφείς καταστάσεις να αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις και προκλήσεις. Βοηθώντας την οικογένειά σας να κατανοήσει τη διάγνωση του υπογοναδισμού είναι επίσης σημαντική. Αφήστε χρόνο να προσαρμοστεί. Οι έφηβοι με υπογοναδισμό μπορεί να αισθάνονται σαν να μην ταιριάζουν. Η θεραπεία αντικατάστασης τεστοστερόνης θα προκαλέσει εφηβεία. Όταν χορηγείται με αργό ρυθμό που επιτρέπει χρόνο προσαρμογής σε φυσικές αλλαγές και νέα συναισθήματα, η θεραπεία μειώνει την πιθανότητα κοινωνικών ή συναισθηματικών προβλημάτων.